Veckans övning - Timglaset

Hade tänkt att börja med "veckans övning", oftast kommer det att bli markarbetes/hoppövningar men kommer även att lägga in bra dressyrövningar. kommer att hämta de flesta övningarna från Jump Clubs träningsbok. Den är skriven av Lotta Björe och Sylve Söderstrand.
 Min bok.

Föstra övningen är;

Timglaset, Sylves lydnandsövning

(M, medelsvår övning)

Du behöver ha en lydig häst när du kommer in på tävlingsbanan. Det här är en hoppövning där du framförallt övar hästens lydnad. Du tränar också på att få din häst att byta galopp när du behöver.

Mål: Lydnandsövning som kontrolerar att ryttaren kan få hästen att vända, byta galopp och hoppa utan att tappa rytmen.

Svårighetsgrad: Den här är en medelsvår övning som passar bäst till rutinerade hästar som är reglerbara och kan byta galopp. Övningen rids i ridhus eller på ridbana med måten 20 x 60 m. Hinder höjden kan varieras mellan 0,60 och 1,00 m.

Hinderuppställning:
Hinder nr 1 och 2: Rättuppstående hinder.

Hinder nr 3: Trekombination med ca 6.50 m mellan hindren. (OBS! Måtten är för storhäst)

Såhär rider du övningen:
Börja i vänster varv och hoppa hinder nr 1 och därefter 3, vänd till höger och byt galopp över den första av de tre cavalettiblocken. Fortsätt i galopp över den andra cavalettiblocken, byt galopp igen över den tredje cavalettin och hoppa tillbaka hinder nr 3 (kombinationen från  andra hållet). Avsluta med att hoppa hinder nr 2. Hoppa övnigen flera varv efter varandra.

Rid i lugn rytm genom hala övningen och känn efter att du ha kontroll på hästen både framför, över och efter hindren. Var noga med att hästen går kvar i samma lugna rytm och "sitter ihop" både under vändningarna, under galoppombyterna och över hindren så att hästen formar sej i sidorna. Var noga med att följa vägen och titta dit du ska.

Tänk på:
Även om bytet misslyckas är det viktigt att du följer den planerade vägen. Var noga med att föjla vägen. Rider du slarvigt blir rytmen dålig. Om bytet misslycks flera gånger kan det däremot vara lämpligt at lägga en extra volt. låt hindren "komma till dig" istället för att göra alltförstor affär av dem.

Källa: Handbok för din vardagsträning, Sylve Söderstrand
bloglovin

Kommentarer
Postat av: hanna

bra övning! har aldrig provat dock men ska väl ta å göra det så fort ridhuset öppnar igen .D



sv: tack så mkt! :) detsamma! jag är medryttare poå en nordis! (hán på headern)

2010-02-21 @ 11:08:48
URL: http://rothis.blogg.se/
Postat av: beaaaa (:

det är den ända boken jag kan läsa flera gånger om .. skulle inte klara mig utan deras övningar ;)

2010-02-24 @ 18:55:43
URL: http://beatricenyberg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback