*övning* - få hästen på bakbenen

Brukar göra denna övning på framridningen för att få  hästarna på bakbenen och lätta i fram. Den fuknar jättebra och gör att dom blir pigga oxå. = jättebra för mina små ponnys!! :)
Den funkar såhär: Man är på en volt el. fyrkanten spelar ingen roll, Sen gör man en bakdelsvändning och när man kommer ut på spåret fattar man galopp, galopperar c:a ett halvt varv tills man får tag i hästen, bryter av och gör bakdelsvändning igen. Hästarna fattar nästan på en gång att dom får galoppera och blir pigga, och eftersom man gör bakdelsvändningar och saktar av till skritt så kommer hästen under sej.

Rekomenderar verkligen denna övning! Spec. till ni om har lite bekväma hästar! ;)


Hittade denna jättebra bilden på ponnymammans blogg. :) (jättebra blogg btw! ;)


Utsläpp

Idag hade utsläppet ist för Josse, hon hade stallet förra lördagen när jag va hos Lollo ;) Så jag fick gå ut i kylan idag. Va minus 18 när jag gick ut men nu när jag kom in igen var det bara -17.1. Men fortfarande väldigt kallt om man frågar mej! ;)

Idag ska Houdini Longeras, Mowitz och Mozart ska ridas ut i skogen, dom har säkert mjölksyra kvar från igår så det blir långt och lungt! :) Och på söndag blir det dressyr tror jag, men inte för Lotte då.. :/ men det fuknar det med! :)


haha! Bildbevis! x) Hur kallt har ni? Och bara 14 inne?? Brr!


Jobbig dressyr och invigning

Idag hade vi studiedag! Så jag passade på att sova länge och sen rida dressyr på åkern med Mowitz och nya sadeln! :) Det är ju jättemycket snö överallt nu så det var ganska jobbigt för han. Men han jobbade på jättebra och va mjuk och fin i sidorna och hade superbra steg! :D Dock var han lite pigg så han sprang lite i början men sen tog orken slut och han jobbade bra!! ;) Gullegris <3

Josse kom ut i slutet och tog lite kort men han va jättetrött då och gick inte alls lika fint som han gjorde inna. Men visst har han ett jättefint steg!? :)


Stolsits - Skäms!
hehe, min min på sista bilden x) Sen har jag händerna lite konstigt oxå :P HÖJ HANDEN! ;)

Om Mikaela Zimdahl

Har min länk på hennes sida och då kan jag skriva lite om henne oxå! :)

Mikaela är 19år iår och tävlar storhäst upptill 150. Just nu har hon två hästar. Hennes första häst som hon tävlar heter Saturnus, och han kallas Ture. Han är född -99 e. Libero H - Wolfgang. Han är 174cm över manken och det var han som var med mikaela och dom kom tvåa i "Morgondagens vinnare" i Göteborg Horse Show 2009. (kanske -08 ;)) Sen har hon en unghäst - Zazou "Zazza" som hon har haft sen november -09. Hon är född -04 och Mikaela har stora förväntningar på henne. Dom har inte kommit ut på några tävlingar än men Zazza har startat några 110 med förra ägaren, men hon verkar ha kapasitet för mycket mer!

Så! Det var lite om Mikaela och hennes hästar! Mera kan du läsa på hennes blogg, länkar till den nedan men HÄR kommer en länk till! ;)


Hämtat sadel!

Idag har vi varit hos Lotte och Svante. Svante är ju våran kiropraktor och Mowitz blev behandlad idag :) Sen fick vi med oss en Vega Dressyr Iceland sadel!! :D Det är den sadeln som han har gått bäst med. Vi ska pröva den på Mozart oxå ch om vi har lite flyt så passar den på han oxå. Så då ska vi köpa en dressyrsadel ist och sen får Mowitz ha Mozarts hoppsadel när vi hoppar bana och hoppar högt, vid markarbete och så får vi ha dressyrsadeln. Det tycker jag låter jättebra! :) Är det nån av er som oxå har haft/har väldigt svårt att hitta en sadel som passar?

Idag fick Mozart vila och vi gick med mowitz och Houdini, stog ju longering på Mowitz planering men tog ju av broddarna när vi åkte till Svante, så vi satte inte på dom nu igen utan gick med dom ist.

Hur vi ska stretcha och rida Mowitz:
- vi stretchar ju redan Mowitz men vi ska vara noga med att han sträcker ut frambenet bra snett och "lägger över" eller vad man ska säga.
- ska få fram Mowitz mer så att han kommer igång och jobbar med bak.
- stetcha huvudet "med" benen, ska filma el lägga upp nån bild imorron eller så - så att ni förstår ;)

Utvärdering:
- han var inte sned i bäckenet längre! det var det som var det största problemet tidigare så det är jättebra att det är borta!
- sen har han lite låsnigar oxå med dom är inte lika farliga,
 i båda bogarna,
 i vänster hals,
 i höger&vänster bak.
- men det är hänger ihop med att han har haft lite vila oxå, innan vilan va han ganska bra.
- det hänger ihop med att vi inte kommer åt han ordentligt när vi rider barbacka oxå, så nu när vi ska prova sadeln i 2 veckor så kommer det att bli bättre! :)
Hur det hänger ihop:
Att han är "kort" i bogarna beror på att han inte sträcker ut för att han inte jobbar med bak, detta gör att han inte utnyttjar bak men om han kommer igång med bak så kommer fram av sej själv. Så allt har et samband.
Vänster hals är oxå att han inte jobbar med högerbak.

Om sadeln
 Det fattas fortfarande c:a 6 000:- till så om det är nån som vill sponsra så kan ni ju höra av er! :) <3
Men vi hoppas såklart att vi hittar en begangnad.
Ni kanske tror att vi ska ha den som vi har hemma nu? men det ska vi inte, det är nämnligen Lotter egna sadel som hon inte vill sälja ;)

Ändring i träningsplaneringen!
Lotte-träningen på Söndag är inställd, det ska bli c:a -10° så då vill inte hon stå och frysa i flera timmar. Sen blev det ju promenad för Mowitz idag ist för longering.

Här kommer en bild på Sadeln! :)

 Vad tycker ni? Visst är den snygg!? :)


Hoppträning

Nu har vi kommit hem efter Ann-träningen.
Som framridning gjorde vi ett mindre fyrkanstspår med sockerbitar. Då skulle vi jobba med ytterskänkel och ha stöd på yttetygeln. Det va lite svårare än vad det låter! xD Fick jobba jätemycket för att få han att komma ikapp med ytterbakben men det gick sen! :)

Hoppade samma övning som förra gången då Josse tränade.
Hoppade inte högt utan hade fokus på att ridningne skulle sitta bra och man skulle rida med ytterhjälperna. Men överlag gick det bra tycker jag! :) Min ridning börjar bli bätre - dvs jag rider lite mer med sitsen och får upp Mozart i temop i början av passet, dock tar det lite längre tid att få han upp och inte bara fram.
Men sprången blev oxå mycket bättre! Han som inte hoppar ordentligt under 1m hoppade jätterunt och fint på 80! :) de va lite kul, han blir lätt slarvig om det är för lågt ;)

Mitt att tänka på:
Jag ska korta tyglarna och driva mycket med sätet och ha stilla härnder. och inte komma "fram" i sadeln, kommer tillbaka och kan jobba ordentligt.


Veckoplanering V.4

Här kommer veckans planering! Ska lägga upp Houdinis sen ikväll oxå! :)

Svar till Anonym: v. 40 ?? :O
OJ! Haha! Får ändra på det nu! ;)
SÅ! Fixat :)


Dagens ridning

Idag innan vi åkte till stall A-C med Josse och Mozart red jag ut Mowitz och Houdini i skogen.

Först tog jag ut Mowitz och red lite konditionsträning på järnvägen. Han va jättepigg och han hade lite av steget kvar från igår vilket var ett stort +! :) Jobbade som sagt mest i galopp men när jag travade fram hade han sånt steg att jag höll på att studsa av! hihi - och det var inte äns så myckt snö där! :) Så det ridpasset är jag jättenöjd med!

Efter det red jag ut på Houdini. Red han nere på järnvägen han oxå. Han va oxå jättepigg men idag gick energin framåt ist för uppåt som den gjorde häromdan. det är lite jobbig för han blir jättestark! O jag som är så klen orkar knappt hålla emot! xD Sen vill jag ju inte sitta så tungt på lillen heller så det är lite finurligt. Men det ska nog gå, är ju ioförsej bättre om det är nån liten som ska rida att han springer ist för att bocka tycker jag. men tillbaka till ridningen! 
 Han va som sagt lite pigg men i skritt jobbar han jättebra! Och det börjar komma i traven oxå, precis när man kommer igång så går han jättefint, men han blir snabbt lite springig och då går han upp igen, men jag känner att det är på rätt väg! :) tog lite galopp oxå och han har svårt för vänster galoppen. Men det är ju ganska förlåtligt eftersom han inte är riden så mycke. Där jobbar han inte med ryggen heller men han är ju som sagt springig fortfarande...

Sen åkte vi till A-C o josse tränade. Hon jobbade han inte så mycket så Mozart lufsade runt lite, men i slutet gick han bättre!! :) Kameran ville inte sätta på sej... Hoppas den har ändrat sej tills imorron då det är min tur!!! :D Ska bli skitkul, är jättepeppad och hoppas jag kan rida ordentligt och att jag får han på bak så att det blir luftigt och bra! :)

Idag - Mozart&Houdini

Alla hästarna fick gå utan ryttare idag. Så jag longerade Houdini och Mozart.

Började med Houdini
Tänkte ha gummiband på han men gjorden är ju lite stor så jag tog en vanlig resorgjord men det funkade inte alls så jag longerade utan och bara mortionerade han lite. Han jobbade iaf på bra och lyssnade på mej :) Sen sa josse att jag visst skulle ha kunnat ha gjorden, det är ju bara när man tömkör som den glider. Typiskt!! Jaja.

Sen va det Mozarts tur
Longerade han oxå. Hade våran hemmagjorda pessoagjord och shit vilket steg han fick! Han verkligen svävade fram! Hade det inte varit så mörkt hade jag filmat men får göra det nån annan dag. men han gick shit fint och jobbade jättebra med ryggen. jobbade mest i trav men tog lite galopp oxå o galoppen var om möjligt ännu bättre!!! :D Vilken superhäst!! :) Nu är det bara att få han att gå så utan linda bakom rumpan! :)

Samtidigt som jag longerade Mozart tömkörde Josse Mowitz och han va jättepigg!!! Och han gick skitfint! osse hade oxå linda bakom rumpan och han fick jättefint steg han oxå! Sen stack han iväg från Josse oxå! hihi, han va superfin då oxå ;) Jättefin hög form med bra bakbensteknik :)

Imorron är det årets första hoppträning för Sandra Carlsson, Josse och Mozart ska ta den.
På Onsdag är det Ann-träning, då är det min och Mozarts tur, skulle egentligen ha haft Mowitz men Svante har inte hunnit ta han än så vi har ju ingen sadel till han ;)

På fredag har vi studiedag!!! :D


Longering vs Tömkörning?

Idag ska vi longera mozart och tömköra Houdini och Mowitz.

Tänkte höra vad ni har för åsikter om de två alternativen ovan.

Tömkörning
- man kan använda det ist för ridningen men samtidigt jobba dom ordentligt på töm.
- har man en för liten ponny så är det ett jättebra altenativ
- man kan vara både på volt och på fyrkanten och jobba i alla gångarter och har bra kontroll på hästen.

Longering
- bra alternativ om det ska vara ett lugnt pass eller man ska trava fram den el liknande
- man kan longera den om den är lite pigg eller ung innan man sitter upp
- jättebra så att man ser om hästen/ponnyn är halt eller går orent.

Det va de possitiva sakerna, återkommer med de negativa senare! :)

Negativa: Tömkörning
-tycker inte att det finns nåt spec negativt med tömkörning. men det är såklart lättare att komtrolera hästen från ryggen ist från marken.
- men man måste ha lite koll på vad man gör så att man gör det på ett säkert sätt.

Negativa: Longering
- det är inte bra att longera för ofta, sliter mycket på hästen att bara gå runt på volt hela tiden.
- om hästen inte går i en bra form så kan det göra mer skada än nytta.

Har ni något mer ni vill tillägga?
O vad tycker ni är bäst?


Har jag krympt eller har Mowitz vuxit?

Haha! Båda altenativen är ungefär lika otroliga, men det var iaf så Josse sa när hon gick sista biten hem med Mowitz efter dagens ridpass. xD

Till ridningen då. Jag red Mozart och Josse Mowitz, vi gjorde mycket fattiningar och så. Jag hade remont på Mozart och han bara drog iväg och ville inte alls. Då kom vi på att han kanske inte gillar remont? Så vi tog av den och då gick det mycket bättre! Så det är ingen hit att rida på det. :/

Sen red jag Houdini oxå! :) En liten sväng bara, jag är ju igentligen alderles för stor men promenad rida lite kan jag ju göra. ;) Red typ mindre än en halvtimma men han jobbade på bra, tog två små galopper och där finns det en hel del att jobba med! Han springer och vill inte jobba alls, men det är ju dels för att jag är förstor oxå. Men det märks utan ryttare oxå, så det blir mycket jobb på töm! Men det blir nog bra det oxå! :) Gick med lillen idag oxå så att han fick gå lite så att han inte får träningsvärk.

Imorron vet jag inte hur det blir med hästarna... Men jag ska longera ev. tömköra Houdini i paddocken vet jag iaf!

Men på tisdag är det Sandraträning och på Onsdag är det Ann träning så det ska bli kul!! :D Va ju meningen att mowitz skulle va med på nån träning men jag vet inte, Svante kanske inte hinner ta han tills dess, så vi får se! Annars så är det ju inte farligt om Mozart får hoppa två dagar i rad en gång. Nu är det ju i början av säsongen oxå så det är ju inte högt eller så, så det är lungt tror jag! :)

Tävling hos Lovicious!

Är med och tävlir om ett Lamicell-schabrak hos Lovicious!


För att komma till tävlingen klicka HÄR!

Säkerhetsväst - Racesafe RS 2000

Det var ju tal om att Racesafen skulle förbjudas till 2010. Men om den uppehåller kraven så kan dom inte förbjuda den.

Såhär står det på Svenska Ridsportförbundets hemsida:

Sedan 1 januari 2009 gäller nya regler angående användandet av säkerhetsvästar i hoppning och fälttävlans terrängprov.

  • Säkerhetsväst av godkänd typ ska bäras vid all ridning på tävlingsområdet, av alla ryttare fram till och med det år ryttaren fyller 18 år. 
  • Västen måste, för att användas på tävling från och med 2009, vara Level 3, CE-märkt och ha beteckningen EN 13158. 
  • Överdomare på tävling har rätt att kontrollera att en ryttare använder en godkänd väst.
  • I fälttävlans terrängprov måste alla ryttare ha godkänd väst.

Läs mer om säkerhetsvästar och övrig skyddsutrustning vid ridning i Konsumentverkets broschyr  (pdf)

SvRF uppmanar alla överdomare i hoppning att utföra stickprov, förslagsvis vid ingången till framhoppningen/framridning, för att komma tillrätta med det utbredda användandet av icke godkända västar. Arrangerande klubb får gärna ange i proppen att stickprov kommer att utföras, så att ordet sprids.

Och såhär står det om Racesafe-västen på Hööks hemsida:

- Godkänd enligt CE och BETA nivå 3
- Dragkedja fram och snörning i sidan
- Upp till 80 separata paneler som följer alla rörelser och ventilerar ut fukt från kroppen
- Engelsk tillverkning
- Handtvätt

Så den uppfyller alla krav verkar det som. Men det där med "EN 13158" stog inget om... Är det nån som har en Racesafe som kakn kolla så att det finns? :)


Skulle inte tacka nej till en sånhär! :D Men min är oxå bra! ;) Vet inte riktigt vad den heter men det är en vanlig med rutigt över.


Dagens ridning

Idag ska jag rida ut i skogen med Josse, vet inte om jag ska ha Mozart el Mowitz? men det får vi se sen ;) Sen ska jag rida en sväng i skogen på Houdini oxå så att han får röra lite på sej. Sen tror jag att jag bara ska ta det lungt! xD Jaja, mer kommer efter vi har ridit.


Dagens; ridning, körning & promenad

Sov ju hos Lollo inatt och då hann jag rida Possan lite på banan idag oxå! :) Hon va springigare idag än igår, hon är ju inte så van vid att jobba rätt så hon tyckte väl att det va jobbigt. Är ändå ganska nöjd med henne.

Sen körde vi Nästor i skogen med släden! det va jätekul och Nästor är jätteduktig! :) Jag satt bak och Lollo körde. Sen när vi kom hem visade lollo mej deras nya rockard o vi körde lite med den utanför stallet oxå - jag körde lite oxå! :D den va jätteskön att sitta på, vill ha en till Mowitz oxå, men kanske ska köra in han först? ;)

Sen när jag kom hem hade josse ridit M&M (Mowitz&mozart) så det va bara Houdini kvar. Så jag gick en sväng med han lite nu på kvällen så att han fick röra lite på sej. Imorron ska jag rida han lite. :)

Skulle ju ha varit CR på GARK men den blev inställd så vi rider ut imorron ist! :) Ska bli kul att rida ut i skogen när det är ljust ;)


liten tjockis på bild! <3


Possan!

Har ju varit hos Lollo idag och jag red Possan!  :) Gick ganksa bra, för att vara första ggn. Hon bidde lite irreterad när hon hade fått skritta fram och jag krävde lite av henne ;) Ville bara springa ifår att jobba verkade det som! ;) Men hon är tacksam så efter ett tag ville hon jobba, men hon tycket att det va jättejobbigt! xD I galoppen (spec) går hon på tre spår, ganska typiskt araber har jag märkt ;) men med mycket jobb kommer det nog att gå bra! :D Så till juni så kommer det nog att bli bra! :) Så nu längtar jag till juni och SM! :) Jag ska ju ta fälttävlanskortet osså men det är väl inga problem  ;)

Lollo red Nowa samtidigt, engelskt. Hon tycker att hon är skitdålig på det, så jag höll lite lektion och sen satt jag upp lite på henne oxå. :) Hon va jobbigare än Possa. Då det va svårare att få henne i en bra takt och tempo - hon ville antingen springa iväg el. nästan stanna! xD Men det gick oxå efter ett litet tag, så är väl nöjd med det! :)

Lollo och jag har klippt ihop en lite film oxå, vet att jag sitter i stolsits men det är sadelns fel!! :o Red lite barbacka och satt jag inte alls  så! ;)Pulka + Arab SM :)

Idag fick Mowitz dra pulkan igen och han va jätteduktig! :) Dock en aningen pigg och han dorg iväg lite i paddocken en gång... Bushäst!! Iförrgår ba' "nä, jag har ont i ryggen så jag kan inte jobba ordentligt!" *fnys!* ;)

Sen longerade Josse Mozart med gummibandet lite och longerade Houdini lite oxå, mest lydnad tror jag att det blev med han. :)  Imorron ska jag till Lollo och rida Possan! :) Ska sova där tills på lördag så det blir kulkul! :) Tror att jag kan uppdatera lite när jag är där oxå. :) Annars får ni klara er utan blogg en dag! ;)


JO! Jag ska vara med på Possan i Arab-SM i sommar!! :D Kul va? Har inte ridit Possan innan men nu ska jag rida och tävla henne fram till Juni eller så när det är SM. Ska bli skitkul! :D Ska vara med i fälttävlan och nån westerngren? Får kolla upp det lite mera ;)


Tävling hos Lollo!

Är oxå med och tävlar om saker ifån Grand-Prix hos Lollo!För att komma till tävlingen klicka HÄR!

Tävling hos Astrid!

Är med och tävlar hos Astrid om ett par kingsland Rib sock - Va med du oxå!För att komma till tävlingen klicka HÄR!

Idrottsgalan

Är det bara jag som tycker att det va jätteskumt att inte Rolf-göran Bengtsson va nominerad till Jerringpriset??! Det va ju ingne som hade blivit placerad i OS i individuell hoppning sen typ 1970-talet?? Vet inte vilket år det var men nåt sånt har jag för mej, är inte han värd iaf nåt pris då? :/ Eller är det bara jag som tycker detta?
Bilden hittade jag HÄR

Hoppträning

Nu har vi kommit hem efter JOsses och Mozarts första hoppträning iår! Han gick fint men dom hoppade mest lydnad som vi gjorde förra gången. Men han gick fint och lyssnade bra så jag är iaf nöjd ;) Filmade men vet inte om jag ska lägga upp den här?? Men nu hinner jag inte blogga mer idag, kollar på ridsport på Eurosport, ska ut och natta hästarna och ska plugga TY-glosor tills imorron! :/ Finns ju roligare saker att göra än Tyska ... ;) Har troligtvis en skitkul sak på G! :D Men ska kolla upp det lite mer innan jag skriver mera.. ;)


Longerade lillkillen i paddocken ida innan vi åkte oxå så att han fick springa av sej lite. Mowitz fick vila.

Tömkör *filmen*Här är filmen från igår! :)

Jobbade lite över bommar i slutet och så hoppade vi sockerbit! :) jag är ju jättesnygg i svart mössa med tofs på, gul gigantisk jacka och rosa ridbyxor? Tror inte att jag har nån framtid som stylist eller nåt sånt! xD

Men man ser ju att han har det jobbigt i galoppen.. så det skulle vara jättebra om Svante hann ta han typ imorron! ;) Så får vi ju hem sadeln snabbare oxå! :D Nu ska jag äta nåt och sen gå och göra med iordning för skolan :( Skulle heldre ha varit hemma!!

Tömkörning + drömmen ;)

Åkte till GARK idag igen :) och jag tömkörde Mowitz medan Josse körde markarbete på Mozart. Började skitdåligt rent ut sagt! Han vill alltig vända sej om och titta på en precis i början men det släpper när man bara fokuserar på att få fram han. Men idag hade jag lite dåligt tålamod och blev lite arg på han ist för att jobba med han, jag har ju inte tömkört så myckt så jag har lite för höga krav på oss :P men kunde lugna ner mej och börja om och då gick det på en gång mycket bättre! :D Är glad att jag klarade av att börja om och glömma vad som hänt innan och fokuserade "framåt". Men man ser så tydligt i galoppen att han knappt orkar bära sej utan ryttare på ryggen, då är det ju klart att han inte kan bära sej med mej på! :( Men mamma har pratat med Lotte och hon skulle kolla så att Svante förhoppningsvis skulle hinna knäcka han innan helgen! :)

Världens bästa grej!!! Vi ska köpa DJ:n!!!! :D Jaaa! Den som vi har provridit i innan!! Kan det bli bättre??! Vi ska ha den på prov i två veckor först så det är ju jättebra! :) Vi ska hämta den samtidigt som vi är o knäcker Mowitz. :D

Mamma filmade men jag måste gå och lägga mej nu, så den kommer upp imorron! ;) Mozarts före-efter bilder kommer oxå imorron! ;)owitz klippte jag inte, får se när jag hinner det, imorron blir det skogen och plugg... :P

Söndag är det CR på GARK och vi ska dit iaf med Mozart sen får vi se med Mowitz, om det går med mowitz så ska jag ha han och Josse får ta Mozart i vilket fall som helst, hon ska ju träna imorron så då får hon ta Cr:n oxå - visst är jag en snäll syster? xD

Igår

Hann inte skriva igår men vi åkte till GARK och jag red Mowitz dressyr, jobbade mycket lösgörande för att få han helt lösgjord så att han kan bära sej bättre i sin svåra galopp. Sen jobbade jag oxå mycket galopp och i vänster varv gick han riktigt fint! Men han va som sagt ganska stel så det jobbade vi med. Sen i högervarvet gick det inte alls bra (i galoppen). Hans vänstra bakben har svårt att hänga med och det känns, och syns, jätteväl i just galoppen. Han orkar inte bära sej om jag ställer han så måste rida han rakställd hela tiden - tvärtemot vad han vill, han förböjer sej lätt i högervarvet för att vänster bak inte hänger med. Så jag tror att han måste knäckas nu när vi sätter igång han igen.


Josse red mozart och det såg fint ut. Idag ska jag klippa Mowitz tror jag och klippa hela Mozarts ben- han ser inte klok ut med päls på benen! ;) Sen ska josse åka till GARK igen och trimma lite till tror jag och jag ska rida Mowitz i skogen och jobba lite lösgörande och fattningar i snön :)

Antingen eller

Denna finns på Mikaelas sida som jag lånade. ;) tycker det är lite kul med sånt här - vad tycker ni? :)

säkerhetsväst - utan säkerhetsväst

skandinavium - globen

instoppat hår i hjälmen - utsläppt  (inte insoppat men ordentligt uppsatt)

kingsland - equiline

större variant på häst - nättare variant 

hoppa inne - hoppa ute

Ridstövlar - skor och chaps

john whitaker - GPA (vill ha en brun! :))

Malin Baryard - Meredith Michaels Beerbaum (tycker båda rider bra - jag skulle behöva rida lite mer som meredith!)

Flyinge - Strömsholm

Hoppa en lägre klass och vinna - hoppa en högre klass med sämre resultat 

Vanliga skydd - teknikskydd

Achenträns - Pullarträns

Tränsbett - Kandar

ridhus - ridbana

hoppsadel
- dressyrsadel

gräs - grus

meeting - endags tävling

ute box - inne box

transport - hästlastbil

unghäst- läromästare

Regional- Lokal

Lösdrift- Inte lösdrift

RG - Anna scarpati

halm - spån (har spån men vill ha halm)

vit häst - fux

kortklippt man - lång man

Vinter - sommar

Träna på bana - rida ut

Hööks - Horze

Pessoa - pelham

veredus - eskadron

sporrar - spö

anky van grunsven
- isabell werth

tävla ponny - tävla häst (har inte tävlat häst! x))

dressyrsadel - barbacka

tredelat tränsbett - tvådelat (beror på :))

brun utrustning - svart utrustning

Pessoabett - Kimblewick

nätt häst - grövre häst

Tävla - Träna

Teori - Praktik

isabell - skäck

pigg häst - lugn häst

körning - tömkörning

lindor - skydd

valack - hingst (har aldrig ridigt hingst men vill!)

Travsport - Galopp

arabiskt fullblod - engelskt fullblod

ryttarutrustning - hästutrustning

Nationellt - Internationellt

Rida för seger - Rida för att komma runt  (Fast rida för nolla tycker jag nog egentligen) 

Dyr märkesutrustning - Mer för pengarna

RGB-MMB

titta på en bra film - hästhoppning (hehe, beror på x))

Shutterfly - Butterfly flip

kingsland - pikeur

bädd - inte bädd

regional - nationell

helskodda - halvskodda (ridbyxor) (spelar ingen roll ;))

het häst - normal häst

sto - valack

hästgård - ''på en klubb''

martingal - utan martingal

liten häst - stor häst

svart kavaj - blå kavaj (brun! :D)

Antingen eller

Denna finns på Mikaelas sida som jag lånade. ;) tycker det är lite kul med sånt här - vad tycker ni? :)

säkerhetsväst - utan säkerhetsväst

skandinavium - globen

instoppat hår i hjälmen - utsläppt  (inte insoppat men ordentligt uppsatt)

kingsland - equiline

större variant på häst - nättare variant 

hoppa inne - hoppa ute

Ridstövlar - skor och chaps

john whitaker - GPA (vill ha en brun! :))

Malin Baryard - Meredith Michaels Beerbaum (tycker båda rider bra - jag skulle behöva rida lite mer som meredith!)

Flyinge - Strömsholm

Hoppa en lägre klass och vinna - hoppa en högre klass med sämre resultat 

Vanliga skydd - teknikskydd

Achenträns - Pullarträns

Tränsbett - Kandar

ridhus - ridbana

hoppsadel
- dressyrsadel

gräs - grus

meeting - endags tävling

ute box - inne box

transport - hästlastbil

unghäst- läromästare

Regional- Lokal

Lösdrift- Inte lösdrift

RG - Anna scarpati

halm - spån (har spån men vill ha halm)

vit häst - fux

kortklippt man - lång man

Vinter - sommar

Träna på bana - rida ut

Hööks - Horze

Pessoa - pelham

veredus - eskadron

sporrar - spö

anky van grunsven
- isabell werth

tävla ponny - tävla häst (har inte tävlat häst! x))

dressyrsadel - barbacka

tredelat tränsbett - tvådelat (beror på :))

brun utrustning - svart utrustning

Pessoabett - Kimblewick

nätt häst - grövre häst

Tävla - Träna

Teori - Praktik

isabell - skäck

pigg häst - lugn häst

körning - tömkörning

lindor - skydd

valack - hingst (har aldrig ridigt hingst men vill!)

Travsport - Galopp

arabiskt fullblod - engelskt fullblod

ryttarutrustning - hästutrustning

Nationellt - Internationellt

Rida för seger - Rida för att komma runt  (Fast rida för nolla tycker jag nog egentligen) 

Dyr märkesutrustning - Mer för pengarna

RGB-MMB

titta på en bra film - hästhoppning (hehe, beror på x))

Shutterfly - Butterfly flip

kingsland - pikeur

bädd - inte bädd

regional - nationell

helskodda - halvskodda (ridbyxor) (spelar ingen roll ;))

het häst - normal häst

sto - valack

hästgård - ''på en klubb''

martingal - utan martingal

liten häst - stor häst

svart kavaj - blå kavaj (brun! :D)

Vilodag

Dom fick vila idag alla hästarna. Kan ju skriva lite hur jag har tänkt med V 3

måndag: markarbete GARK

tisdag: skogen

onsdag: Mozart hoppträning m Josse, Mowitz VILA

torsdag: Skogen/dressyr

fredag: Longering/tömkörning

lördag: skogen distans

söndag: skogen hårt-pass

Sen får vi se hur det blir men är lite bra att ha ett ungefärligt upplägg :)jag är verkligen bra på Photo Shop! x) Not!! Men saknar sommaren!!! :( Vill till Falsterbo iår igen, va jättebra där! ;)


Klippning!

Nu har jag klippt Mozart! Helklippt bidde han, orkade inte klippa benen idag men ska klippa dom imorron. Han är så snäll lillegrisen! Bara står och väntar på att man ska bli klar - Duktig häst! :D Imorron är det Mowitz tur + mozarts ben ;) Sen ska jag finslipa lite på det jag har klippt, så att han blir finfin! :) Han är ju så snäll så det tog c:a 2h! :D Snabbt och smigt!

Har öronproppar när jag klipper oxå så att det inte ska låta så mycket, vårna låter ju inte så myckt men är bra att ha iaf ;) Sen fick han 1 kilo hö att tugga på men det tog ganska fort slut, men är lite att tugga på :) sen tycker jag att man ska ha hjälm på sej! Jätteviktigt, om hästen tycker att det kittlas eller vad som helst så är det bra att ha hjälm på! Sen är det bra att ha nån som hjälper till, typ att hålla undan svansen och titta så att det ser bra ut osså! Sen är det ju bra att ha en medhjälpare som bara kan såt och gosa lite med hästen så att den håller sej lugn och inte tycker att det är långtråkigt ;) :D

Jobbigt!

Idag galopperade vi på järnvägen med Mowitz och Mozart, jag på Mozart och Josse på Mowitz. Galopperade till ena järnvägens-slut sen dubbelt så långt till! Så det blev jobbigt för dom precis som vi sa att det skulle! :D Imorron står det distans på schemat så då ska det bli jobb oxå! :)

Hann inte klippa innan vi red iväg så jag ska snart ut och klippa Mozart idag så får det bli Mowitz imorron! Tar före och efterbild oxå! :) Måste ju bara kolla så att han är ordentligt torr osså. Josse ryktade han innan så han är ren o fin nu! :)


Klippa?

Har kollat på vädret, SMHI och yr.no och det verkar som att det inte ska bli mer än -4° på hela V 3! :) Så då är det ju jätebra att klippa imorron! Ryktade Mowitz ordentligt efter att vi hade gått en sväng med alla hästarna. Brukar räkna hur många rytktag jag tar men tappade räkningen efter 200 på varje sida. xD Men han va inte så stövig, hade inga vantar på mej så då skulle ju jag ha blivit stövig men det fastnade typ inget alls! :) Possitivt. :) Men han har ju täcke typ dugnet runt så det är kanske inte så konstigt ;)

Mowitz hade jag tänkt filt klippa och Mozart ska helklippas nu! har ju en ganska smidig maskin så kan klippa benen osså med den oxå! Hoppas bara att mozart vill det oxå! Man tror inte att det är några problem, han verkar va väldigt lugn! Mowitz är det ju lite sisådär med, han är lite skicklig osså men han hade jag inte tänkt helklippa så då ska det nog inte va några problem! :) Tar före och efterbilder oxå! :) Dom ser inte kloka ut nu kan jag ju säga men snart kommer dom att vara i topptrim! :D

Äntligen Helg!

Har inte varit så kul uppdatering denhär veckan men skolan har ju precis börjat osså så det har blivit lite sisådeär med det ;) men nu är det äntligen helg!!!!! :D ska bli skönt och nu i helgen kommer det att bli stenhårt för hästarna! :) Men idag tror jag att det vila för dom, ska jobba dom lite för hand och passa på att rykta dom riktigt ordentligt! :D Hoppas det blir lite "varmare" nu så jag kan klippa dom, dom är väldigt lurviga nu! xD Men är det så kallt så vill vi inte klippa dom, är kallt nog som det är!

Josse filmade lite från träningen i onsdags men har inte fixat den än, men jag tror den kommer upp! :)


Mowitz

Tråkig rubrik men men! ;) Red lite på banan och jobbade mycket med lösgörande och det gick bra! :) Fick han lösgjord i skritt och trav, galopperar inte på banan för det inte är så bra underlag där. Gjorde lite skänkelvikningar på slutet och sen hoppade jag av och gjorde skänkelvikningar för hand, och han skötte sej! Hadde lite svårt att flytta åt vänster tror jag att det blir ;) Men det gick sen det oxå! :)


Hoppträning

Har varit på GARK hopptränat för Ann. :) Vi hoppade inte så mycket utan jobbade mer men lydnad och att få dom att lyssna.

Gick bra tycker jag! :) Han har lite tendens till att ta ner huvudet och dra mej framåt om man inte passar sej ;) men efter lite jobb gick han fint och jag fick tillbaka överkroppen och jobbade med sätet och benen o lyfte upp handen. Så då gick det bättre!

Till övningen då, vi hade sex (tror jag) galoppbommar på ena långsidan och andra sidan en kombination med 27m sex-sju galoppsprång. Först jobbade vi med bommarna och att få en jämn rytm. Det va lite långt så det blev lite jobb för oss. :) Men när jag satte galoppen ordentligt gick det bra och vi fick jämna galoppsprång över. Sen till serien skuller vi hoppa första hindret och sen emellan två sockerbitar som stog ungeför imitten skulle vi lägga en volt och sen komma på andra hindret, va lite svårt och tog ett tag innan jag kom ner i sadeln och kunde jobba han så att han kom rätt till andra hindret. Men tillslut gick det oxå! :)

Frågade vad vi skulle träna hemma på och det va att jag skulle få han mer reglerbra och uppmärksam och att jag skulle tänka på att jag skulle räta upp mej och höja handen, så det ska vi öva på! :)

Så jag är nöjd med första hoppträningen iår! :) och det känns att vi har kommit underfund med varrandra mer nu oxå! Jätteroligt är det :)

Ska träna lite nu! ;) Ska väl plugga lite tyska glosor oxå.... :S


Min träning igår

Hann inte skriva igår vad jag gjorde men ska se om jag kommer ihåg allt nu!

- promenad c:a 30min
- ridit x2, lite barbacka + lite utan stigbyglar
- 50st situps
- 10st armhävningar
- sen gjorde jag en kul övning som jag inte vet vad den heter, men den tränar lite magen, nedre ryggen och framsida lår. Kan typ filma eller nåt så ni får se hur den är! :P
- två olika benövningar, kan filma dom oxå :)
- 30min cykling i 20km/h. glömde ta pulsen men antar att det va ungefär samma! :P Men idag va det jobbigare i början och sen gick det neråt! :) Possitivt, men lite jobbig i början då ;)

Så! Om jag håller det här så kommer jag att få jättebra kondis och styrka!! :D

Provrider nya sadelnHär är jag iförrgår när vi provar sadeln, han är ganska trött men han gick ganska bra! :)

Lösgörande

Nu har jag varit ute och ridit Mozart lite lösgörande. Men innan jag började rida longerade jag han lite med  gummiband och en benlinda bakom rumpan. Meningen va att han skulle jobba ni mer med bak och sänka halsen och jobba med överlinjen och der gick riktigt bra! :) Sen red jag, hade kvar gummibandet så att han skulle fortsätta jobba och han gick bra. Gjorde öppnor och slutor o lite sånt. Sen skulle jag försöka göra lite fram- o bakdelsvändningar, det fattade han inte riktigt :S xD Vet inte riktigt vad han trodde att han skulle göra men till slut gick det lite bättre! :) Nu ska jag träna lite och sen gå o lägga mej, men skriver nog vad jag har gjort idag oxå! Kommer inte riktigt ihåg men vi får se om jag kommer på det ;)

Kollat sadeln

Nu har vi varit hos Lotte och kollat Vegan, som det va, ingen som gissade men men! ;) Sen fick vi prova DJ hopp oxå och han gick såklart bättre med den! :/ jobbigt! Men en sak som är lite kul är att Lotte aldrig tittar på sadeln innan vi rider utan vi får rida och sen tittar hon. Så det va mowitz som ville ha DJ:n ist! han gick bättre fram och hade en bra bjudning. så det är en sån vi ska ha. Vet inte riktigt hur vi gör nu :/ ;) Men den sadeln som vi provade är kanske till salu så då kan vi ju kanske lämna tillbaka den vi har nu och köpa den ist.

Så det blev Mowitz mortion ida, red lite till oxå så att han inte får stå flera dagar i sträck. nu ska jag snart ut och rida lite lösgörade på Mozart inför imorron, då det är hoppträning!! :D Så det blir ett till inlägg idag! Sen ska jag läga upp filmen från i förrgår när vi provar Vegan första ggn.

Och min träning idag oxå såklart! ;)

Pulka och Pulsa i snön!

Här kommer filmen från när vi körde pulka m Mowitz häromdan!
Jätteduktig var han!!! <3
Hände ett litet missöde också, men det stod jag för alldeles själv! :P


Sadeln!

Så här ser den ut, den nya sadeln vi provar på Mowitz!
Jätteskön var den iaf!
Nån som vet vad det är f märke?
Kom igen nu o gissa!!!


Träning

Så! Nu har jag cycklat i 30min 20km/h. Det va jobbigast i mitten men sen gick det bara lättare! :) Min puls då va 60/min innan jag började, inte så bra men men ;) Började svettas ganska tidigt, innan jag blev anfådd så det är bra! :) Pulsen direkt efter va 72/min och gick ner ganska snabbt, men hade velat att den hade varit lite högre och gått ner ännu fortare, den ska gå ner fort! Men tycker att det blir bättre och bättre, har inte tränat så länge men tycker att jag märker skillnad! :)

min träning idag har varit:
- 25 stiups i morse
- bad i skolan
- 10 armhävningar
- 50 situps
- två olika benövningar, jobbigt :)
- 30min cykling
- c:a 30 min promenad med hästarna

Tycker att det är ganska bra! :) Håller jag det så kommer nog att få ganska bra kondis och styrka! :)

NY sadel!! + idag

Har varit lite dålig update. men igår kom som sagt mamma och dom hem med våran nya sadel!! :D Jippie!!! Va ju bara tvungna att prova den lite oxå! Så vi åkte till GARK och provade den lite smått och den verkar bra! :) Nu har mamma ringt till Lotte (min dressyrtränare och sadelutprovare + hennes man är våran kiropraktor) så vi ska det med nya sadeln och Mowitz imorron 15.30 så att hon får titta på den oxå :)

Tog med Mozart igår oxå och jag red med gummiband så att han fick jobba med överlinjen, han va stel men jobbade OK. Bättre än i lördags iaf ;) På slutet galopperade jag mycket i så låg form som möjligt coh då jobbade han på bra! Men överlinjen måste jobbas supermycket med!

Idag longerade Josse Mowitz lite för att han inte ska va så stel imorron, sen gjorde hon fram-o bakdelsvändningar för hand, sen gick vi med alla hästarna en sväng.

Nu ska jag träna! :) Skriver mera sen!  :)


Ett-två jobba på!

Har varit ute o  gått med alla hästarna nu i c:a 1h. Gick rundan som jag och houdini har gått och det va mycket snö kan jag säga! Men det va nån om hade kört typ bil(?!) där så jag gick i spåren och Mozart fick gå i snön! :)

Imorron börjar skolan igen :S Jättetråkigt! Men jag tänkte att jag skulle börja träna riktigt nu! Visst har vi tre idrotter/vecka men jag vill ändå komma i topp nu! Tränar nu oxå men till nästa vecka hade jag tänkta att ta min vilopuls + min puls efter 30min cykling i 20km/h! :) Och sen ska jag skriva vad jag har gjort osså, som en VP för mej! :) men jag ska inte planera nåt utan bara skriva vad jag har gjort, så det kommer nog upp en ny kategori snart "Ryttarens träning" eller nåt sånt ahde jag tänkt att kalla den ;)

hur mycket tränar ni? :)

Klippa igen!

Gomorron bloggen!
Idag är det värsta sommar här! :) Bara -2°!! :D Ska kolla vad det ska bli för väder i veckan om det inte blir allt för kallt hade jag tänkt klippa hästarna idag, om mamma hinner hem, tror inte att hon vill att vi klipper när inte hon är hemma! ;) Hade tänkt klippa mer på Mowitz hals, men inte riktigt helt upp för han har inget vinterhalstäcke så han kanske fryser? Men han har en lös hals som vi kan sätta på! :) Men den har typ bara 100gram fyllning så vi får se! får rådgöra lite med mamma och josse! ;)
Mozart tror jag att vi helklipper nu. Han ska ju tränas hårt nu och komma i form så då är det lika bra att ta av allt!  :)
Mamma kommmer hem idag med sadeln!!! :D Hoppas bara att den passar! :) om dom hinner hem ska vi pröva den idag hoppas jag, eller så kanske vi ska åka till Lotte så att hon får titta på den.

Klättring = styrka

red ut men Mowitz och Josse på Mozart ohch red bort till klätterbacken. Dom hade skottat så vi knde bara skritta upp och ner så det gjorde vi två ggr och så galopperade vi på järnvägen fram och tillbaka.

Hade gummibandet på Mozart så att han hittar sin låga fina form och han gick jåättefint i skritten o ganska bra i traven, han höjde sej men gick i form fortfarande. Sen i galoppen vet jag inte riktigt vad som hände, jo det vet jag men inte riktigt varför. Han gick upp och försökte antingen att springa iväg eller att köra ner huvudet och dra. Fick jobba jättemycket med övergångar öppna/sluta backa och tempoväxlingar. På vägen hem gick det lite bättre men jag hoppas att vi kan åka till ridhuset imorron så att vi får lite bättre förutsättningar. Första klättringen gick inte heller bra, han jobbade inte med bak och min vänsterskänkel kom inte intill honom så jag gav han inte tillräckligt med hjälp. men sen andra gången fick jag till det och han oxå! Jobbade riktigt bra med bak och ryggennästan hela backen, är jättetacksam över det. Det är såna stunder som gör att man får kämparglöd till resten av ridpasset! :)

Josse och jag har varit ensamma hemma sen igår för mamma är i Stockholm och hämtar en sadel till Mowitz!!!! :D Han har inte prövat den sadeln men samma modell fast dressyr har jag för mej! :) Så jag hoppas verkligen att den passar!! :) Håll tummarna!! :D

Ang pessoaselen...

Jag är egentligen helt emot både pessoabett och pessoasele. Bettet skulle jag aldrig rida med!! Oftast har man inte äns en kedja under, bettet kan ju typ snurra runt i munnen!! :o Detta ser man på bilden, ofta har man oxå snokrem eller liknande för att hästen inte ska gapa. :/
Men det är inte bettet jag ska prata om nu, utan selen.
Tycker att den kunde ha funkat bra om den inte hade gått från bettringen och bakom rumpan på hästen.. Hmmm?? Är det bara jag som reagerar? :/ Det hör man ju att det inte alls är bra, bettet får ju inte ligga still i munnen utan rör sej hela tiden, det är väl inte det man vill? men den sitter ju inte fast i bettringen, gjord, bett, bakom och sen samma på andra sidan. Tycker att det är sjukt!

Men mamma har kommit på en bra sak, man kan ju göra en egen sele! Mozart tror vi skulle gå bra på ett sånt sele så vi tänkte nåt sånthär:
- två gummiband, ett som går över nacken och sitter fast i gjorden (som ett vanligt gummiband brukar sitta) och det andra ska oxå utgå ifrån gjorden och sen bakom rumpan, så det gummibandet som går bakom rumpan ska inte ha någonting att göra med vad som händer i munnen. Det tycker jag låter jättebra! Som en bra version av pessoaselen! :)

Vad har ni för åsikter om detta?


PS! Kategorin Häst&Ryttare är utrustning mm.

ut med alla älsklingar!

Idag kom Lollo och red Houdini så vi red ut allihopa och det va jättemysigt! :D Jag red Mowitz, Josse Mozart och lollo Houdini. Dom va jätteduktiga: Mowitz gick jättefint, mozart sprang och houdini bockade! xD haha! Bra blandning! :)
Ska ut och ta kort imorron så att ni får nåt kul att titta på! :)

Inviger dagen med en bild!


Gammal bild som jag tog i typ höstas.

jaja! Dagen ser ut ungefär såhär:
Lollo kommer hit så vi ska rida ut på alla hästarna, blir inte så hårt för Houdini har ingen bra kondis ;) Sen ska vi kanske köra Mowitz en liten sväng till. om vi har tur har Lollo med sej sin profsiga systemkamera så kan vi ta lite kort! :D det är väl så det är idag, ska gå ut och ge hästarna deras vatten nu! :)


Dagen!

har inte hunnit uppdatera idag men såhär har dagen sett ut;

Mowitz;
Körde ut en sväng på vägen med pulkan idag! :) han va jätteduktig och gick jättefint, Josse körde och jag gick bredvid, skrittade bara för han va lite på tårna och det skulle inte ha varit så kul om han bara skulle ha sprungit iväg! xD

Houdini
Han fick vila idag, skulle ha gått en sväng med han men så bidde det inte :/

Mozart
Fick en ganska lugn dag, jossr longerade han några varv i paddocken så att han inte ska ha träningsvärk imorron. josse sa att han va pigg och att han sprang runt några varv innan han sansade sej lite, buse! Hon hade gummiband på han så att han ska jobba upp sin överlinje, sak rida lite med det nu så att han får lite hjälp att jobba rätt.

Har städat i stallet oxå, blev jättefint!  :D

Imorron ska Lollo komma hit och rida Houdini! :) Ska bli skojj och hästarna kommer bli vilda! haha! xD
Ska se om jag ska göra nåt mer innnan jag går och lägger mej, är jättetrött nu! Ses imorron! :)

Nåt som är jättebra att ha är...

... en Vattenkokare! Den är jättesmidig och kokar upp vattnet på c:a 4 min. Jättebra! Spec nu när vattnet fryser hela tiden. Häller man i två kannor kokhettvatten och resten kallt vatten så håller det sej nästan hela dagen! Men jag brukar koka en kanna till varje gång dom får mat, jättesmidigt! :) Sen är det ju praktiskt att värma bettet i den, men glöm ine att känna på det innan du stoppar in det i munnen! Annars kanske hästen bränner sej :/

Sen har jag läst att man kan ha två hinkar och sättta i varandra, en som är större än den andra. Sen häller man i spån i den stora hinken och sen vatten i den andra. har inte prövat detta själv men jag har tör mej att dom sa att det klarade -5 på det viset. verkar jättepraktiskt men jag har inte prövat än. Sen finns det ju elektriska vattenhinkar men det tycker jag verkar lite onödigt ;)

Litet tips nu när det är så kallt, Ni kan väl skriva en komentar om ni har prövat det där med spånet?  Eller med den elektriska? :)


Såhär ser våran vattenkokare ut! :)


Hemma igen

Nu har jag kommit hem och gjort iordning i stallet och snart ska vi äta, men passar på att skriva lite om idag! :)

Vi ställde upp en studs med sex hinder. Jobbade mycket med att få upp han för han gick på bogarna. Gick ganska bra. Sen när vi kom till studsen typ trillade han nästan över i början men det blev bättre sen! :) Vi var lite ringrostiga båda två tyckte jag men det gick inte dåligt!


JO! Glöm inte att titta på Eurosport ikväll 20.45! Då är det "ridsport"! :)

Första hoppningen iår!

Nu ska jag snart ut och göra iordning Mozart, ska till GARK och hoppa med några andra, ska bli jättekul! Hoppas han sköter sej bara. ;)

Mål
Att han inte ska gå på bogarna och få in bak ordentligt så att språngkurvan blir fin!

Upplägg
Vet inte riktigt vad vi ska göra så vi får se lite hur det blir.

På FM gick jag i c:a 1h med mowitz&mozart i knähög snö! :o Va jättejobbigt, och jättefint. Jag hade med kameran men den hade damp och sa "zom error" hela tiden när jag satte på den så det ufnkade inte! :(

Sen har vi lastat ur alla 60 höbalar ur transporten. Tog tiden och vi kastade upp 21 bal var på 10min! :D Va duktigt jobbat tycker jag! haha!

Efter det red jag&josse ut på Mowitz och Houdini. Jag på Mowitz och josse på lillpojk! :) Va jättekul och vi galopperade fram och tillbaka på järnvägen så att dom fick busa lite - och Houdini busade jävlar! haha! Bockade och hade sej hela tiden, mowitz sprang mest rakt fram och ville helst springa hela vägen hem, jobbiga grisen. ;)

Så det blev inga bilder idag, men ska lägga ut en liten film från när jag kör Mowitz! :) Sen om vi har tur så har kameran slutat dampa till ikväll så att vi kan filma lite då oxå! :)

Nu ska jag gå ut och göra iordning i stallet så att det är klart när vi kommer hem sen! :) Skriver hur det gick sen ikväll!

Hiss&Diss - För blogg.se


- är snabb uppkoppling
- går att göra bloggen nästan precis som man vill
- kan smidigt lägga upp bilder och filmer
- jättebra statistikmätare


- kan bara ha en kategori på samma inlägg
- man måste kunna läsa kodmallar och sånt


Liten hiss&diss om min nya blogg! :) Vad tycker ni om eran blogg? (/blogg.se, el. nåt annat.) :)

Mycket snö!

God Morron-god morron bloggen! :)
Det verkar som att det har snöat hela natten för nu är det jättemycketsnö! :) Och idag ska vi lasta ut alla höbalar ur transporten oxå. haha! Skulle kanske ha gjort det innan?? :/

Idag ska vi till GARK och hoppa/markarbeta med Alexandra med Mozart och kanske Mowitz. Tänkte åka upp till IRK (gamla klubben) och va med och sälja lite grejer där men jag tror inte att vi åker dit när det är såhär mycket snö! Är typ tre mil dit så det kommer ju typ ta en timme om det är halt och snö! Så jag tror vi skippar det idag.

Ska ut och gå med Mozart sen så att han får röra lite på sej innan vi ska iväg, men nu är jag jättehungrig och ska äta lite! :)
Ojoj! Vilket meningslöst inlägg! :/ Tänkte lägga ut en bild på snön men det va inga bra kort så jag skiter i det! ;)

Min sele

Har ju gjort en sele till Mowitz och tänkte skriva lite kort om hur vi gjorde den och hur den funkar och lite så!


Ingen så jättebra bild men det är inte så lätt att få en bra bild när det snöar jättemycket! ;)

Hoppas vi ser lite iaf! Bröstan är gjord av en vanlig sadelgjord. Sen har han två stigläder som sitter ihop över manken, eller en "del" framför och en bakom.Sen sitter det ett till stigläder som sitter från sadelgjorden och bak som draglina. över rumpan har han ett par tyglar som håller tömmarna uppe och funderar som baksele. sen har han gjodren på sej som tömmarna löper igenom.
Det är viktigt att hästen inte drar med gjorden! Dom ska bra med bröstan annars i tex backar så måste ju hästen stoppa med armväcken och det fattar man ju själv att det inte är bra! :)
Det är oftast de som är felet med billiga selar som man köper, att hästn får dra fel. Har varit jättenära att köpa en men nu när vi har läst lite mer om det så är jag glad att jag inte gjorde det! :)

Hoppas att jag skrev så att ni förstog! Tror att jag går och lägger mej nu, är ingen morronsmänniska så om jag ska komma upp imorron är det bästatt jag går och lägger mej ganska tidigt!
Ses imorron! :D

Promenad ute i snön!

Kunde inte tömköra o longera Mozart eller Houdini idag, har snöat jättemycket!! Det snöar fortfarande och det skulle tydligen fortsätta imorron oxå! :o

Så vi gick med Mozart o lillpöjk ist och travade på åkrarna, Houdini hoppade fram och Mozart fick superfint steg! :) Ska gå med dom imorron oxå och då kan jag ju filma om vi inte är ute och går mitt i natten som idag! ;)


och imorron ska jag ta lite kort osså om det inte öser ner snö, om man kan säga så, annars blir det inga bra kort! :/

Ska till GARK imorron oxå och hoppa/markarbete med Mozart och kanske Mowitz oxå. Ska bli skojj! :) Sen på onsdag är det första hoppträningen för iår oxå! :) jiho!

Min lilla körhäst

Skulle ju egentligen ha tolkat med Mowitz idag men vi prövade att köra han ist. Och han va superduktig! :D Är jättenöjd, han brydde sej inte alls och va superduktig. Vi har ingen riktig sele så vi gjorde en egen! :) Men den blev jättebra och funkar precis som en vanlig ska göra. Dra med bröstan och ha baksele och så. Kan ju lägga in en liten filmsnutt och en bild på selen så får ni se! Men MOwitz har inte fattat att man ska gå i form än ;) men det kommer! :) Kunde tillockmed trava! vi har ju tolkat och tömkört ganska mycket så han är ju ganska van ;)

Houdini ska jag tömköra idag och Josse ska longera Mozart, ska ändra i VP:n. mera om det ikväll! :)

Ändring i schemat!

Vi åker inte till GARK idag, iaf inte med Mowitz. Ska tolka med honom idag! Ska bli jättekul! om våran hemgjorda sele funkar men det tror jag! Hoppas bara vi hittar trickskidorna, annars får vi åka pulka, men det är ju kul det oxå! :D

Styrka + Kondition

Tänkte skriva lite om olika styrketräningar du kan göra för att få bättre ridmuskler.

Först har vi ju vanliga situps, man kan ju göra på jättemånga olika sätt; vanliga, sneda, benen uppe i luften, mm. Tycker 50st morron och kväll är jättebra att göra! Tränar magen jättebra och det tar inte alls lång tid! Två min c:a. Jag har gjort det nu några veckor och man märker resultat! men kan ju erkänna att jag inte alltid gör dom på Morronen ;)


sneda situps, jättebra att öva på att vara kvar i luften känndes i magen efter typ bara 5sek! ;)

Sen har vi armhävningar. har börjat göra c:a 10/dag, jag är jätteklen i armarna men det är ju mera bålen magen och ryggen som man ska spänna så att rygglinjen är rak, men sen måste man ju oxå ta i med armarna för att man ska komma upp igen.


Jättedålig bild!! :S

sen är det bra att göra den här övningen oxå, vet inte vad den heter men den tränar oxå magen.Hittade övningen på en sida på nätet, jättebra och jobbig, tränar insidan av låren och men ska upp som jag är på bilden och sen ner igen, Jättebra!

en övning när man är två är denhär. Man lyfter upp varamdra och sen kan man snurra runt och byta så att den som är nere kommer upp! :) Jättekul men oxå jobbig!Det var lite styrke övningar som förbättrar ridmusklerna!
 Har ni några andra övningar som ni brukar göra?Kondition
För att ge dej själv så bra förutsättningar som möjligt är det ju inte bara att träna musklerna. man måste ha kondition. Ett jättebra sätt att få bättre kondis på både dej och din häst är att gå ut och gå! Jättebra och man behöver inte gå så länge heller, ½h är bättre än inget men det bästa är att på c:a 1h. Nu när det är snö oxå så är det jättesmidigt att gå ut och gå. Då får man lyfta på fötterna ist för att bara släpa benen efter sej.
Men för att det sak ge bästa effekt så måste man gå i raskt tempo! Det betyder inte att du ska gå så fort att hästen måste trava men rask takt så att den måste anstränga sej lite.

Om hästen...
- går och tittar på andra saker är det ett tecken på att du går för långsamt
- måste trava så går du ntingen för fort eller så börjar den bli trött
- sänker huvudet, jobbar den på bra! Låt den gå där nere med huvudet så vet du att den jobbar bra. Eller om du har en ponny som Houdini som spårar! ;)

Så ut och gå! :) Jättebra för både dej och hästen. Och man kan såklart både rida och gå! :) Spec om du har en lite för tjock häst.


Cyckla
Cyklister har ungefär samma benmuskler som ryttare. Så det är superbra om du har en träningscyckel eller om du går ut och cycklar. Tränar hela benen och om du cycklar intervaller bränner du oxå! jättesmidigt!

Jag rider Dyssan *FILM*


Liten film från när jag red Dyssan i lördags!

Promenad + jättefin ponny!

Först på FM så gick jag och Houdini 1h som planerat. Gick en runda som tog prcis tog 1h - aktiv stritt då ;)

Mowitz
Skogen
Upplägg:
Bara rida i skogen, jobba lite med lösgörande men mest vara ute och galoppera och tycka att det var lite kul!
Mål:
Att Mowitz ska tycka att det är kul! och inte vara allt för stel eller gå på bogarna.
Resultat:
över förväntan! Shit va fint han gick! ibörjan gick han bara och stretade och ville inte alls, men jobbade mycket med rygga-skritt-rygga-trav osv. och lösgörande + massa drivning! och då vips! så gick han jättefint och jobbade på jättebra med bak o gick i en hög och fin form! Jättenöjd - skulle ha filmat! Men det skulle ändå inte ha synts nåt, red själv så ni hade bara fått se uppifrån! ;)

imorron blir det ganska säkert ändring i planeringen, vi ska nog tolka med Mowitz och med mozart tror jag att nån rider ut eller så.

Men Mozart VILADE idag för precis när vi hade ridit iväg sa josse att han fick klackar och red hem igen. Så han fick vila idag. :S Va inte precis som jag ville, dom måste ju komma igång nu! Så imorron tror jag att jag går med han och att vi rider. Har bestämt att jag ska försöka gå 1h med Mowitz varje dag oxå fram till skolan börjar igen, jättebra för både musklerna och för lille magen han har ! :)


God morgon!

Den här veckan är det jag som har stallet så idag fick jag gå upp tidigt! *Gäsp* tror att jag måste gå och lägga mej inte tidigare så att jag orkar upp! Igår gick jag faktiskt till sängs ganska tidigt 12! Innan i veckan har jag väl varit uppe till runt 2 tiden, och jag kan redan nu säga att det är lite i senaste laget! haha! ;)
lägger upp veckoplaneringen nu, tycker att vi har en jättebra vecka att se fram emot och nu måste det börja bli hårdare! Förra veckan va mer en komma igång-vecka efter vilan.


Har gjort en VP till Houdini oxå, den blev inte så bra men här är den iaf!Kul förresten att ni blir fler och fler som tittar på min blogg! Jätteroligt! :D
Kan ju avslöja att i Dagens repotage ska jag skriva om olika styrketräningar som du kan göra, både tåv&två och övningar som du kan göra själv!


Ser att jag har skrivit 1.5h< Menar ju såklart 1.5h> !! Men det orkar jag inte ändra på nu! ;)


Svaret!

Är bara en som har gissat åldern på Dyssan men kan ju avslöja att hon blir 23år iår! :) Kan man inte tro! Hon är jättefin i kroppen.


Hjärta i fickan

Upplägg:
Mowitz: josse skulle rida så jag hade inget upplägg spec för han!
Mozart: Skogen (med Mowitz) jobba mycket i galopp länga och korta stegen.
Houdini: VILA!

Mål:
Mowitz: -
Mozart: Få upp ryggen på han och få han upp i luften och inte gå på bogarna.

Resultat:
Skogen - galopp, ganska hårt
Mowitz: Hade fullt upp med Mozart men han var pigg och såg glad ut iaf!
Mozart: Ibörjan var han på bogarna och jag fick jobba jättemycket med halvhalter och uppresande tygeltag för att han skulle komma upp. Men efter en stund lättade han i fram och galoppen blev mycket bättre. Jättenöjd med passet!

Såhär hade jag tänkt att mina utvärderingar ska se ut efter ridpasset men om jag hinner ska jag hets skriva upplägg och mål innan jag har ridit och sen i ett annat inlägg skriva hur det gick!
Vad tycker ni om det?

Det är ju iskallt ute nu så jag brukar ha med mej en sånhär när jag är ute och rider:Fick två stycken såna här i julklapp av mamma. Dom är som vätska innuti och sen om man bryter metallbiten som ni kanske kan se lite av i botten på hjärtat så blir vätskan vit, lite stelare och varm!! :) Jättemysigt är det och den håller värmen i c:a 30min! Dom är inte så stora heller så den får plats i vanten jättebra! Supermysigt är det när man är ute och håller på att frysa ihjäl! :)
Vet inte vad dom kostar men jag tror att hon har köpt dom på Ellos eller nåt sånt.

Gissa åldern?

Har ju inte skrivit hur gammal Dyssan är! Nån som kan gissa så kommer rätt svar imorron! :)

Jobb vid töm/på lina

Idag blev det ett lungt pass för alla hästarna.

Mowitz
Jag longerade och Josse tittade på och hjälpte mej lite. Han va jätteduktig men i vänster varvet flöt han ut lite men Josse fick hjälpa mej att rätta till det och då gick det bättre!
Jobbade i galopp oxå och han jobbade bra. Jag hade gummiband så att han skulle jobba bättre i en bra form, vilket han gjorde oxå! :)

Mozart
Josse longerade han men jag vet inte hur det gick. Jag va inne och gjorde iorgning houdini då men hon sa att det gick ganska bra, men han va pigg! :)

Houdini
Jag tömkörde han för första gången och det gick bra. övad på olika ridvägar och backade och lite så och han var jätteduktig! jag är inte så van vid att tömköra rätt bak, som man måste göra när man kör utan gjord vilket jag gjorde, gillar mer att typ longera med tömmarna ist men det gick bra det här med! :) Det är ju förberedelser för att köra in dom och det är ju bra! Vill göra så att han kan dra nåt iaf! jobbade inte så länge mest skritt men han lyssnade och var uppmärksam så det räckte så + att det va ganska mörkt!


Jag på Mowitz i höstas. haha! Samma ridpass när jag satt likadant och travade trillade jag av! haha! roliga minnen! xD


Dyssan!

Åket upp till Klo idag och red Dyssan! Det är som att sitta på en soffa när man töltar henne! Man känner bara att hon jobbar på med bak annars är det bara att sitta och följa med! jätteskönt är det och hon kan tölta på långa tyglar, man kunde tävla i det oxå och då hette det T2. mysmys! Josse och melvin red oxå och jag hoppas det blir fler gånger! :)
Här kommer lite bilder på henne!

Från sidan. hennes jättefina klippning som jag har kippt! :D men det som går upp på halsen är inte jag som har klippt.


Här är vi! :) Hon är lika stor som mowit.


söt-söt!


Visst har hon ett fint öga?


Mål 2010

Nu har jag satt upp de största sakerna jag ska förbättra under 2010.

Jag
- förbättra min sits, mjukare hand, jobba mer med ben o säte och känna av hästen bättre.
- aktivera ridningen, mer uppmärksam
- planera framridningen
- tänka först - göra sen
- ta fälttävlansmärket - starta fälttävlan med båda ponnysarna

Mowitz
- jämn och mjuk i sidorna
- variation i träningen, så att han tycker att det är kul
- starta så mycket som möjligt innan jag blir för stor (,inte hela tiden)
- gå bra på vanligt bett
- starta fälttävlan
- ev. köra in
- bra kondis, muskelatur och form
- byte i vartannat
- New Forest SM (NF-SM)
- DM
Men först måste han ha en sadel.

Mozart
- jobba in bak ordentligt, bärighet
- byte i varje
- fin överlinje
- starta LA, kvala till MSB hopp
- NF-SM
- stadig form i alla gångarter
- få han att utnyttja sitt steg
- DM

Houdini
- fint hull och muskelatur
- i form i alla gångarter på töm
- dra pulka
- hoppa bana 60cm, LDStretching

Tänkte skriva lite om stretching.
När vi hade varit hos kiropraktorn med Mowitz visade han oss några sätt vi kunde stretcha på. Dom vanliga kunde vi redan som tex. dom här tre.


Man ska kunna lyfta upp benet till 90° utan att man behövar dra så mycket man orkar. Ibörjan kan det va lite svårt att veta hur mycket man kan dra och hästen kanske är lite stel men håller man på efter varje pass så vänjer den sej snart och blir mycket medgörligare. Gör så att hästen får lättare att lyfta upp benen och "öppnar upp" bogarna, hästen får större rörelsemöljighter i fram.


Dra fram benet så långt hästen kan med rakt ben, stabilicera upp genom att hålla en hand bakom hasen och en hand vid kotan. Genom att "gunga" benet lite lätt i cirklar får du fram benet ytterligare lite till. Stertchar lår, skank och rygg muskler.För bakbenet så långt bak det går med sträckt benha tungd på hasen så att benet är sträckt hela tiden. Tänk på att stå vid sidan av hästen!

Det är inga bra bilder men jag hoppas ni förstår!
Ska ta liet mer bilder imorron så att ni får se alla övningar vi gör! :)

Varför stretcha?
Regelbunden stretching gör hästen rörligare och mjukare. En "mjuk" häst sträcker sej inte lika lätt som en "stel" häst så det minskar skaderisken och gör då att hästen håller längre. Men man får ta det försiktigt så at man inte gör att hästen sträcker sej när man stretchar, man får känna lite och ta det lungt ju mer man håller på ju mjukare blir hästen. Vissa glömer bort att stretcha för att deras hästar är unga och dom tror att det bara är på gamla hästar som det behövs men jag stretchar alla mina ponnys och dom är 6, 10 och 15 och dom tycker alla att det är skönt att bli stretchade så att musklerna sträcks ut.

När kan jag stretcha?
Man ska aldrig stretcha när hästen är kall. Så efter ett pass eller massage när musklerna fortfarande är varma kan man stretcha. tänk på att efter du har ridigt ska du inte böra borsta och sen stretcha, stretcha gör du så fort som möjligt efter att du har ridigt klart.

Så hoppas att jag var tydlig! :) Ska som sagt ta mera kort imorron och på lite mera övningar. Hoppas ni får nytta av dom!

Ny istid?!

Jättekallt var det när jag o Mowitz var på väg hem fån en lång runda med mamma och Mowitz tjej Dyssan! mowitz beter sej som värsta hingsten, haha han är jätterolig. Vi va ute ganska länge, 2 h tror jag. Mycket skritt och trav och så lite galopp. Han blev inte trött alls. men han ville inte alls böja igenom till vänster. Bara gick och stretade emot och va inte alls villig. Så det va inte så kul. men hoppas att han bara är lite ringrostig efter lovet och att han snart blir mjuk och fin igen. Men han va pigg och ville hels galoppera hela vägen hem! Buse!

Hann inte filma Houdini idag, red typ hela tiden när det var ljust, förutom när jag el. josse sov ;) Så jag skriver om det imorron ist!

Jag red ju Mowitz och medan vi var ute så red Josse dressyr på åkern med mozart, tror att det gick ganska bra, hon har inte sagt nåt annat iaf!

Imorron ska jag prova dyssan! :) Ska bli jättekul, har inte ridit isis på jättelänge så det ska bli kul!!


1/1-10

Ja, nu är 2009 slut! Hoppas att era hästar var lugna och att dom inte sköt nära er. Vi gjorde en jättesmart grej så att dom skulle vara lugna, vi la äpple- och moritsbitar i höet. så att dom stod och letade efter godiset ist! jättesmart var det ska göra det nästa år igen! Man behöver bara hö och lite morötter och äpple! lite sent men bra till nästa år! ;)

Nu medan jag väntar på att josse ska vakna till liv så att jag kan filma henne och Houdini ska jag gå ut och ta kort på hästarna. Hade tänkt att skriva om klippning imorron! :) Eller kanske idag, vi får se!

Lollo hade skrivit jättebra om lösgörande arbete på  sin blogg, själv tänkte jag skriva lite om lösgörande i skogen! Man behöver ju inte vara på banan för att rida dressyr! :) Men mera om det sen! Nu ska jag gå ut och fixa till mozarts ben, dom har blivit jättelurviga så jag ska klippa till dom med sax.


Glömde nästan!

Har ju glömt att skriva om ridningen idag! eller ja, nu är det ju igår! ;)
jag red Mozart med josse och Mowitz. Red ner till Klätterbacken och klättrade upp ochner. Gick bra och Mozart jobbade bra med ryggen, vilket va jättebra! Han Måste få bätter överlinje, den va ganska bra innan vi ställde av han men nu är den inte så bra längre... :/ Så Får jobba upp den igen! :) men det ska nog gå bra! Ska ta ett föra och efter kort på han imororn och sen efter en månad så får ni se resultatet! :) Ska jobba med Houdini nu ordentligt och få han i lite bättre form oxå så han ska jag oxå ta före och efter bild på han oxå. Mowitz skulle oxå vara kul att se hur han förändras på en mån så han tar vi oxå före och efter bild på! :)


Öronproppar

Nu är det inga mer raketer för iår! Och hästarna var lugna och blev bara lite nervösa. Så det var inga som helst problem iår! men nu sköt inte våra grannar raketer heller så det va jättebra!

Ett tips!
Gör egna öronproppar, eller köp men dom som man gör verkar lika bra så känns lite onödigt att köpa för c:a 100 kr tror jag att dom kostar på Charlies. Och sätt på öronluva! Det gör att propparna sitter bättre som man vill att dom ska göra. men vissa hästar kan såklart tycka att det är obehagligt med det men det är ett jättebra tips tycker jag! :)


Hoppas ni får ett bra 2010!!