Stretching

Tänkte skriva lite om stretching.
När vi hade varit hos kiropraktorn med Mowitz visade han oss några sätt vi kunde stretcha på. Dom vanliga kunde vi redan som tex. dom här tre.


Man ska kunna lyfta upp benet till 90° utan att man behövar dra så mycket man orkar. Ibörjan kan det va lite svårt att veta hur mycket man kan dra och hästen kanske är lite stel men håller man på efter varje pass så vänjer den sej snart och blir mycket medgörligare. Gör så att hästen får lättare att lyfta upp benen och "öppnar upp" bogarna, hästen får större rörelsemöljighter i fram.


Dra fram benet så långt hästen kan med rakt ben, stabilicera upp genom att hålla en hand bakom hasen och en hand vid kotan. Genom att "gunga" benet lite lätt i cirklar får du fram benet ytterligare lite till. Stertchar lår, skank och rygg muskler.



För bakbenet så långt bak det går med sträckt benha tungd på hasen så att benet är sträckt hela tiden. Tänk på att stå vid sidan av hästen!

Det är inga bra bilder men jag hoppas ni förstår!
Ska ta liet mer bilder imorron så att ni får se alla övningar vi gör! :)

Varför stretcha?
Regelbunden stretching gör hästen rörligare och mjukare. En "mjuk" häst sträcker sej inte lika lätt som en "stel" häst så det minskar skaderisken och gör då att hästen håller längre. Men man får ta det försiktigt så at man inte gör att hästen sträcker sej när man stretchar, man får känna lite och ta det lungt ju mer man håller på ju mjukare blir hästen. Vissa glömer bort att stretcha för att deras hästar är unga och dom tror att det bara är på gamla hästar som det behövs men jag stretchar alla mina ponnys och dom är 6, 10 och 15 och dom tycker alla att det är skönt att bli stretchade så att musklerna sträcks ut.

När kan jag stretcha?
Man ska aldrig stretcha när hästen är kall. Så efter ett pass eller massage när musklerna fortfarande är varma kan man stretcha. tänk på att efter du har ridigt ska du inte böra borsta och sen stretcha, stretcha gör du så fort som möjligt efter att du har ridigt klart.

Så hoppas att jag var tydlig! :) Ska som sagt ta mera kort imorron och på lite mera övningar. Hoppas ni får nytta av dom!
bloglovin

Kommentarer
Postat av: ebba

Ska börja strecha mina hästar oxå :) Dom verkar må mtkt bättre efter det :)

2010-01-02 @ 10:51:38
URL: http://brejjk.blogg.se/
Postat av: Carro

Vilket bra inlägg :)

2010-01-03 @ 19:24:04
URL: http://carolinajohanssons.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback